Menu Zavrieť

Modlime sa za uzdravenie z pandémií sveta

Svätý Otec: Všetci sme bratia, modlime sa za uzdravenie z pandémií sveta
https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20200514037
Pápež František pripomenul Deň modlitby, pôstu a dobročinnosti ľudí každého náboženstva za skončenie pandémie, ktorý na 14. mája vyhlásil Výbor pre ľudské bratstvo. V homílii zároveň pripomenul, že vo svete existuje množstvo ďalších hrozivých pandémií, ktoré spôsobujú milióny mŕtvych. Patrí k nim pandémia hladu, vojny a detí, ktoré nemajú prístup ku vzdelaniu.
Minulý rok, ba ešte v novembri minulého roka sme nevedeli, čo je to pandémia: prišla ako potopa, dorazila náhle. Teraz sa trochu preberáme. Sú tu však mnohé ďalšie pandémie, ktoré zabíjajú ľudí a my si ich nevšímame, odvraciame pohľad. Sme tak trochu nevedomí vo vzťahu k tragédiám, ktoré sa v tejto chvíli dejú vo svete. Len by som vám chcel povedať jeden oficiálny štatistický údaj za prvé štyri mesiace tohto roka, ktorý však nehovorí o pandémii koronavírusu, hovorí o inej. V prvých štyroch mesiacoch tohto roka zomreli 3 milióny a 700 tisíc ľudí od hladu. Je to pandémia hladu. Za štyri mesiace takmer štyri milióny ľudí.


prof. Vladimír Krčméry
https://www.cas.sk/clanok/972993/profesor-krcmery-o-epidemii-koronavirusu-otvorene-myslim-ze-pride-druha-vlna/
…Pred siedmimi rokmi sme mali tzv. prasaciu chrípku, keď veľmi správne dal minister Raši nakúpiť vakcíny a z tých vakcín sa minulo len 20 – 30 %. Pred mesiacom som sa pýtal našich medikov na lekárskej fakulte, koľkí sú očkovaní, lebo sme boli uprostred chrípkovej epidémie. U zahraničných študentov boli asi traja z 50 a u tých domácich to bol jeden. Mladí ľudia, samozrejme, prekonávajú ochorenia ľahko. Ale si neuvedomujú, že sú infekční pre svoje okolie. A to je tá bezohľadnosť, s ktorou sa stretávame. Že ľudia odcestovali, dali sa zlákať lacnými letenkami a nechceli stornovať svoje pobyty a vycestovali v čase, keď bolo jasné, že je obrovská epidémia. V čase internetu, mobilov je mi ťažko veriť, že je v tomto národe toľko ľudí s mentálnou subnormou.:::

… Ale príde aj iná epidémia, lebo je globálne otepľovanie. Treba sa pripraviť, lebo sme si zničili planétu. Sú to logické následky. Vo Wu-chane bola týždeň pred vypuknutím epidémie veľká párty, kde bolo 50 000 ľudí a podávali všetko, čo my považujeme za zlé, alebo to je zakázané. Zamieňame si zvieratká s deťmi, mojkáme sa s nimi, a tak si vymieňame nákazy. Pri vtáčej chrípke kačice a prasatá, pri africkom more ošípaných diviaky, pri aviárnej chrípke prasce. Pri COVID-19 to bolo niekoľko hostiteľov cez cibetky, hady, netopiere a iné. Jedna veta – správajme sa k zvieratám ako k zvieratám. …